Waterschapsbedrijf Limburg: #samenwerking volgens… John Suilen en Maria Dortant

Onderstaande tekst en afbeelding zijn afkomstig uit het interne magazine van Waterschapsbedrijf Limburg en zijn gepubliceerd hier met toestemming van WBL.

Waterschapsbedrijf Limburg maakt gebruik van Afvalmelding en Grip om hun afvalstromen te digitaliseren. ThunderBuild werkt samen met Waterschapsbedrijf Limburg om de implementatie van het volledig digitaliseren van de afvalstromen zo soepel mogelijk te laten verlopen.


 

De papieren rompslomp van de verplichte afvalstoffenadministratie wordt vervangen door efficiënte digitale administratie en communicatie met behulp van een smartphone-app. John Suilen werkt onder andere met Maria Dortant aan dit project.

WBL Magazine: #samenwerking volgens...

Op de foto John Suilen (rechts) met een chauffeur van Tychon.

Slib, slibkorrels, zand , roostergoed, chemisch afval: vanuit ons bedrijf worden jaarlijks heel wat vrachten getransporteerd. Dat ging tot nu toe gepaard met een enorme berg tijdrovend papierwerk, aangezien chauffeurs voor elke vracht een papieren transportbon meekrijgen.

‘Om je een indruk te geven,’ zegt John, coördinator a.i. van unit OPPIT: ‘bij Waterschapsbedrijf Limburg gaat het om zo’n 13.000 formulieren per jaar. Al die gegevens worden veelal vervolgens handmatig overgetypt en weer gecontroleerd.’

Papieren formulieren invullen, doorslagen archiveren en vijf jaar bewaren… dankzij nieuwe slimme software is dit binnenkort verleden tijd. Alle informatie staat dan bij alle partijen in één keer goed in het systeem.

‘Dus bij de transporteurs én bij ons’, zegt Maria Dortant, administratief medewerker en vanuit stafunit FPC verantwoordelijk voor de verwerking van transportbonnen. Ze is er ontzettend blij mee. ‘Dit scheelt zo veel tijd! Al het werk dat we hadden om te achterhalen of de gegevens klopten, dat was eigenlijk absurd.‘

Met haar kennis van het administratieve proces heeft ze zelf ook een flinke steen bijgedragen om het nieuwe systeem goed op de rit te krijgen. Ze is daardoor al vertrouwd met de software. Een prettig idee: ‘je hebt al een stuk achtergrondinformatie en krijgt het niet van de ene op de andere dag op je bordje.’ Al met al een sterk staaltje samenwerking tussen de units, vindt ook John. Het resultaat voldoet volgens hem bovendien aan de regels van Lean werken: ‘er zijn minder handelingen nodig en de kans op fouten is aanzienlijk kleiner. Verder kunnen we de digitale informatie direct omzetten in bijvoorbeeld realtime rapportages.’

Voor het einde van het jaar wil John de complete afvalstoffenadministratie geautomatiseerd hebben. Om ook bij de transportbedrijven de geesten rijp te maken voor deze overstap, organiseerde hij kickoff-meetingen. ‘Met de firma’s Tychon en Heeren zijn we al van start gegaan, die kunnen inmiddels lezen en schrijven met het nieuwe systeem. Geweldig om te zien dat Tychon, een familiebedrijf dat al 40 jaar voor ons werkt, het aanvankelijk niet zag zitten en er nu juist mee voorop loopt. Ze zijn er terecht trots op.’


Meer weten over de mogelijkheden om binnen uw organisatie papierloos te gaan rijden?

Wij helpen u graag hiermee verder. Neem contact op met Thijs van den Heuvel via 088 – 2411 000 of info@thunderbuild.com.