Eenvoudig gebruik maken van digitale begeleidingsbrieven op projecten

BAMbreed april 2016  pag 7

Medewerkers van BAM kunnen op een eenvoudige manier gebruik maken van digitale begeleidingsbrieven op allerlei soorten projecten waarbij een begeleidingsbrief vereist is. Het maakt niet uit of er wel of geen weegbrug aanwezig is. Op verschillende interne- en externe projecten wordt al gebruik gemaakt van deze digitale werkwijze. Betrokkenen zijn enthousiast over het gebruiksgemak en vooral de voordelen die de digitale werkwijze biedt. BAM heeft een raamovereenkomst met softwareleverancier ThunderBuild voor het gebruik van het systeem en de applicaties.

Voordelen
Tijdens een project kan realtime de voortgang of status van een project worden ingezien. Het voordeel van de digitale werkwijze is dat er automatisch een compleet digitaal dossier ontstaat van digitale transportdocumenten. Hiermee wordt veel tijd bespaard in uitzoekwerk en administratie. Het verzamelen, controleren, uitzoeken en archiveren behoort hiermee definitief tot het verleden. Door de tijdbesparing om een dossier compleet te krijgen kan er sneller gefactureerd worden. Rapportages zijn beschikbaar in een PDF of Excel bestand. Ook kan de data geëxporteerd worden nar een CSV bestand zodat het weer geïmporteerd kan worden in ieder ander gewenst systeem.

Hoe werkt het?
In de webapplicatie Afvalmelding worden voorafgaand aan een project de digitale brieven door een medewerker van BAM aangemaakt. Om de digitale brief bij de chauffeur te krijgen zijn er verschillende mogelijkheden waaruit kan worden gekozen. Sommige transporteurs ontvangen het transportdocument op hun boordcomputer. Chauffeurs die in het bezit zijn van een smartphone kunnen gebruik maken van de gratis te downloaden Grip app (Android en iOS). Indien de chauffeur geen boordcomputer of smartphone heeft, kan een medewerker van BAM de chauffeur een brief per SMS sturen. Zo is er voor iedere situatie een gebruiksvriendelijke oplossing gecreëerd.

Referentie project
Op het project Bentwoud wordt gebruik gemaakt van de digitale werkwijze op een onbemande weegbrug. Door middel van een hardware koppeling is de weegbrug aangesloten op het platform van ThunderBuild. Chauffeurs voeren in twee eenvoudige stappen de weging uit op de iPad, die in de bouwkeet is bevestigd. Het kenteken wordt ingevoerd en de locatie van herkomst wordt gekozen. Als de chauffeur op de knop ‘wegen’ heeft gedrukt is de lading geregistreerd en automatisch op de digitale brief geplaatst. Chauffeurs die met de Grip app werken hoeven deze handelingen niet uit voeren, zij kunnen in de cabine blijven en de weegbrug bedienen met de Grip app.

Download het artikel hier.